Nederland in crisis?

Nederland maakt zich op voor de strijd tegen de gevolgen van de economische crisis. Daar waar normaliter voetbal het gesprek tijdens de lunch domineerde, heeft dit nu plaats gemaakt voor de zoveelste jobstijding over ontslaggolven, dalende omzet, tegenvallende rendementen op beleggingen, pensioenen die onder druk staan; kortom een somber toekomstbeeld.

Maar is dat nu werkelijk zo? Of appelleert de berichtgeving over de economische malaise aan ervaringen die wij eerder hebben opgedaan in ons verleden? Wat gebeurde er toen werkelijk met ons leven? Had de oliecrisis van 1973 werkelijk zoveel invloed op ons dagelijks bestaan? Ontstonden er in Nederland toen bidonvilles?

Feit is dat destijds talloze gezinnen de hypotheeklasten niet meer konden dragen van hun destijds veel te duur aangeschafte bezit en juist daar ligt de crux van het probleem. Overconsumptie in tijden van economische groei leidt ontegenzeggelijk tot teloorgang in economisch slechtere tijden.

Maar is dit alles nu zo slecht voor ons? Hebben wij ervaringen opgedaan in het verleden nu zover weggestopt? Wij weten toch dat elke bedreiging weer nieuwe kansen schept? Vanwaar dan die preoccupatie op de bedreigingen daar waar de kansen voor het oprapen liggen.

Ken Blanchard en Spencer Johnson hebben al in 1998 het boekje “Wie heeft mijn kaas gepikt“ geschreven. Het boekje lijkt nu toepasselijker dan ooit tevoren. “Wie heeft mijn kaas gepikt” is een verhaal over de verandering in een doolhof, waar vier grappige personages op zoek zijn naar “Kaas”- een metafoor voor wat we van het leven verwachten; of het nu een baan is of geld, een groot huis, vrijheid, gezondheid, erkenning, innerlijke rust… Het draait allemaal om hoe wij met verandering in ons leven omgaan. Gaan wij bij de pakken neerzitten en huilen met de wolven in het bos of zien wij in dat het tijd is voor verandering van inzicht.

Veranderen is het moeilijkste wat er is. Voor bedrijven, voor organisaties en voor ieder van ons. Zelfgenoegzaamheid, zekerheid, angst en bezorgdheid zijn de natuurlijke vijanden van verandering. Organisaties hebben lang kunnen overleven zonder in beweging te komen, maar die tijd is voorbij. De snelheid van de veranderingen in de wereld en de toenemende concurrentie maken veranderingen steeds urgenter.

Een aanrader is het nieuwste boek van een expert op veranderingsmanagement John Kotter “Een gevoel van urgentie”.Nu handelen is het devies. Breng samen met uw managementteam de nieuwe kansen in kaart en handel dienovereenkomstig. Het is geen tijd voor mitsen en maren; loopschoenen aan en rennen geblazen.

Antreum biedt o.a. trainingen op het gebied van veranderingsmanagement.

Indien u meer informatie wenst, neem dan gerust, vrijblijvend, contact met ons op.

Joop Helms
Coach/trainer

Voor informatie of contact, mail naar: jhelms@antreum.nl